Μια καταπληκτική συνταγή μοσχαρίσιου φιλέτου με κρούστα αρωματικών βοτάνων, πουρέ από ψητή πατάτα με θυμάρι και καραμελωμένα κρεμμύδια που προτείνει ο Σεφ Νίκος Πατσιώρας.. Για περισσότερες συνταγές του Σεφ επισκεφθείτε τη σελίδα , nikospatsioras.gr . Διαβάστε παρακάτω τη συνταγή…
[box type=”tick”]120΄ Χρόνος Εκτέλεσης – 4 Μερίδες – Βαθμός Δυσκολίας 2[/box]
ΥΛΙΚΑ
Για το μοσχαρίσιο Φιλέτο:
- 4 φιλέτα μοσχαρίσια των 200γρ.
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για τον Πουρέ ψητής πατάτας:
- 6 μεγαλες πατάτες
- Θυμάρι
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για την κρούστα αρωματικών:
- 2 άσπρα κρεμμύδια
- 100 γρ. παρμεζάνα
- 100 γρ. Γραβιέρα Κρητης
- Ελαιόλαδο
Λίγα φύλλα από κάθε αρωματικό:
- Λουίζα
- Μαϊντανός
- Δυόσμος
- Βασιλικός
- Θυμάρι
- Δεντρολίβανο
- Μυρώνια
- Κόλιαντρο
- Σχοινόπρασο
- Μελισσόχορτο
- Εστραγκόν
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα μαυροδάφνης:
- 250 γρ.κρεμμυδάκια στιφάδου
- 400 ml Μαυροδάφνη
- 150 γρ. ζάχαρη
- 500 γρ. Demi Glace
- 50 γρ. βούτυρο
- 1 κλωνάρι θυμάρι
ΟΔΗΓΙΕΣ
-
Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και σωτάρουμε σε ελαιόλαδο μέχρι που να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.
-
Συνεχίζουμε στο φούρνο έως ότου ψηθεί μέτρια το κρέας.
-
Για την κρούστα αρωματικών κόβουμε τα κρεμμύδια στα 4, ξεχωρίζουμε τα φύλλα και βράζουμε σε αλατόνερο για 3-4 λεπτά.
-
Σουρώνουμε.
-
Χτυπάμε όλα τα αρωματικά μαζί με ελαιόλαδο σε μπλέντερ μέχρι που να γίνει ένα μείγμα σαν pesto.
-
Αναμειγνύουμε με τα κρεμμύδια, το πιπέρι, την τριμμένη γραβιέρα και παρμεζάνα, απλώνουμε σε silpat και ψήνουμε σε φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά περίπου.
-
Πλένουμε τις πατάτες, τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.
-
Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος της πατάτας οπότε ελέγχουμε κατά διαστήματα.
-
Αφού ψηθούν, τις ξεφλουδίζουμε ζεστές όπως είναι και χτυπάμε σε μπασίνα με σύρμα δυνατά να σπάσουν.
-
Προσθέτουμε ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι.
- Σε κατσαρολάκι βάζουμε ζάχαρη και ζεσταίνουμε μέχρι να γίνει καραμέλα προσέχοντας γιατί από ένα σημείο και μετά καίγεται πολύ εύκολα.
- Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια αφού τα έχουμε καθαρίσει,το θυμάρι και αφήνουμε να καραμελώσουν λίγο.
- Κατόπιν ρίχνουμε τη Μαυροδάφνη και αφήνουμε να σιγοβράσει εώς ότου είναι έτοιμα τα κρεμμυδάκια και σφίξει το σιρόπι.
- Ανακατεύουμε τέλος τα κρεμμυδάκια με το σιρόπι και τη Demi Glace και αφήνουμε να γλασάρει.
- Μοντάρισμα στο τέλος με λίγο βούτυρο.
- Μόλις ψηθεί η κρούστα κόβουμε με στρογγυλό τσέρκι στο μέγεθος του φιλέτου και την τοποθετούμε στην κορυφή του αφήνοντας το στο φούρνο ή στη σαλαμάνδρα για λίγα λεπτά να πάρει χρώμα.
Για το σερβίρισμα:
-
Σε στρογγυλό τσέρκι βάζουμε τον πουρέ ψητής πατάτας, από πάνω το φιλέτο με την κρούστα και γύρω τη σάλτσα με τα καραμελωμένα κρεμμυδάκια.
-
Ντεκόρ με φρέσκα αρωματικά πάνω στο φιλέτο.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΦΕΤΑ ΜΕ ΤΡΑΓΑΝΗ ΚΡΟΥΣΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΣΧΑΡΑΣ ΤΟΥ ΣΕΦ ΝΙΚΟΥ ΠΑΤΣΙΩΡΑ