Έχετε παρατηρήσει πόσες συνταγές απαιτούν γάλα καρύδας ή άλλα προϊόντα καρύδας αυτές τις μέρες; Τα ευεργετικά για την υγεία οφέλη της καρύδας έχουν γίνει ευρέως γνωστά τα τελευταία 10 χρόνια και η διάδοση των υγιεινών τροφών που εμπνέονται από καρύδα φαίνεται ότι θα συνεχιστεί. Στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο έχει γίνει ευρέως γνωστό λόγω του τηλεοπτικού παιχνιδιού του survivor.. Παρακάτω δείτε τα οφέλη της καρύδας αλλά και τα παράγωγα αυτής…
- ΚΑΡΥΔΑ
Οι νεαρές καρύδες είτε έχουν πράσινο κέλυφος είτε λευκό φλοιό και είναι συνήθως ασιατικές καρύδες. Υπάρχει επίσης η πιο γνωστή καφετιά καρύδα με μαλλιά, η ποικιλία αυτή είναι η πιο ώριμη καρύδα. Οι νεαρές καρύδες περιέχουν περισσότερο νερό και μαλακή σάρκα , ενώ οι ώριμες καρύδες έχουν σίγουρα σάρκα και λιγότερο νερό.
Τα οφέλη στην υγεία ίσως είναι αυτά που θα σας εντυπωσιάσουν καθώς η καρύδα βοηθά στη πρόληψη αλλά και καταπολέμηση νευρολογικών διαταραχών όπως η νόσος του Alzheimer. Επίσης η κατανάλωση καρύδας προστατεύει από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια .
Χρήση:Η σάρκα της καρύδας είναι τόσο διαδεδομένο που μπορεί να καταναλωθεί ωμό, μαγειρεμένο ή διατηρημένο. Μπορείτε να ολοκληρώσετε τις συνήθεις σαλάτες σας με τριμμένη καρύδα ή ελαφρώς ψημένη σάρκα καρύδας. Μπορείτε επίσης, να χρησιμοποιήσετε ένα μπλέντερ για να το φτιάξετε σε smoothies, αναμειγνύωντας το με γιαούρτι αλλά και φρούτα όπως μπανάνες και μούρα.
- ΝΕΡΟ ΚΑΡΥΔΑΣ
Το νερό στη νεαρή καρύδα είναι μία από τις υψηλότερες πηγές ηλεκτρολυτών. Οι ηλεκτρολύτες είναι υπεύθυνοι για τη σωστή ενυδάτωση του σώματος ώστε οι μύες και τα νεύρα να λειτουργούν σωστά. Ως εκ τούτου, είναι πιο επωφελές να πίνετε το νερό από μια νεαρή καρύδα μετά από μια έντονη προπόνηση αντί για τα εμπορικά αθλητικά ποτά που βλέπουμε να διαφημίζονται.
Οφέλη στην υγεία:Το νερό καρύδας είναι επίσης χαμηλό σε θερμίδες,υδατάνθρακες και σάκχαρα και σχεδόν εντελώς χωρίς λιπαρά. Επιπλέον, είναι υψηλό σε ασκορβικό οξύ, βιταμίνες Β και πρωτεΐνες. Επιπλέον, η σάρκα μέσα στην καρύδα βοηθά στην αποκατάσταση της οξειδωτικής βλάβης των ιστών και περιέχει μια πηγή υγιεινών λιπών, πρωτεϊνών και διαφόρων βιταμινών και μετάλλων.
- ΛΑΔΙ ΚΑΡΥΔΑΣ
Οφέλη στην υγεία:Tο έλαιο καρύδας είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα που μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση του μεταβολισμού και στην ενίσχυση της απώλειας λίπους. Μεταβολίζεται γρήγορα και αντί να μετατρέπεται ως λίπος στην κοιλιακή σας χώρα, εξοικονομείται ως ενέργεια. Βοηθά επίσης στην αποτοξίνωση του σώματός σας και εξισορροπεί το πεπτικό σας σύστημα.
Χρήση:Μια από τις πιο γνωστές χρήσεις για το λάδι καρύδας είναι για μαγείρεμα των τροφίμων. Το λάδι καρύδας είναι ένα από τα πιο σταθερά λάδια όταν μαγειρεύεται με υψηλή θερμότητα και δεν σχηματίζει επιβλαβή υποπροϊόντα όταν θερμαίνεται σε κανονικές θερμοκρασίες μαγειρέματος όπως τα άλλα φυτικά έλαια. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επιδόρπιο για τους χορτοφάγους.
- ΓΑΛΑ ΚΑΡΥΔΑΣ
Το γάλα καρύδας χρησιμοποιείται κυρίως στο μαγείρεμα είναι ένα σημαντικό συστατικό σε πολλές διαφορετικές κουζίνες, ιδιαίτερα στην Ασία . Από μόνο του, έχει μια γεύση κάπως παρόμοια με το αγελαδινό γάλα και συχνά σερβίρεται αραιωμένο με νερό. Συνηθέστερα όμως, το γάλα καρύδας αναμειγνύεται με άλλα συστατικά για να δημιουργήσει διάφορα δημοφιλή ποτά όπως η Pina Colada. Ωστόσο, το γάλα καρύδας περιέχει επίσης άφθονο λάδι το οποίο έχει τις δικές του ιδιαίτερες χρήσεις. Ως εκ τούτου, είναι πολύ πλούσιο σε λίπος, επομένως δεν συνιστάται να καταναλώνουν άτομα σε υπερβολική ποσότητα σε τακτική βάση.
Χρήση: Μια ασυνήθιστη χρήση για το γάλα καρύδας είναι στην κηπουρική! Ανακαλύφθηκε ότι το γάλα μπορεί να προάγει την ανάπτυξη των φυτών λόγω της περιεκτικότητάς τους σε κυτοκινίνες. Αν και δεν λειτουργεί για όλους τους τύπους φυτών, ορισμένοι κόκκοι όπως ο σίτος έχουν επιφέρει σημαντικές βελτιώσεις προσθέτοντας 10% γάλα καρύδας στο υπόστρωμα του.