Εύκολη και λαχταριστή συνταγή για γαλοπούλα γεμιστή κατάλληλη για το Εορταστικό σας τραπέζι! Δείτε τα μυστικά και όλες τις οδηγίες της συνταγής για να δημιουργήσετε και εσείς μια πεντανόστιμη γέμιση για την γαλοπούλα σας αλλά και μια τέλεια ψημένη και αρωματισμένη γαλοπούλα..
[box type=”tick”]180΄ Χρόνος – 6-8 Μερίδες – Βαθμός δυσκολίας 2[/box]
ΥΛΙΚΑ
- 1 γαλοπούλα (2 κιλών)
- 1 κρεμμύδι
- 1 καρότο
- 1 σέλινο
- 100 ml ελαιόλαδο
- 400 γρ κιμάς μοσχαρίσιος
Για την γέμιση:
- 40 γρ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 40 γρ σέλινο ψιλοκομμένο
- 60 γρ ψωμί κομμένο σε κυβάκια
- 20 γρ σταφίδες
- 6 βερίκοκα αποξηραμένα
- 30 γρ κουκουναρόσπορος
- 20 γρ αμύγδαλο φιλέτο
- 30 ml κρασί λευκό
- 1 κ.σ. μαιντανός
- φασκόμηλο
- αλάτι
- πιπέρι
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σέλινο και το μαϊντανό.
- Στη συνέχεια κόψτε το ψωμί σε κυβάκια και ψήστε στο φούρνο μέχρι να ροδίσει.
- Σε μια πλατιά κατσαρόλα βάλτε το ελαιόλαδο και σωτάρετε το κρεμμύδι και το σέλινο.
- Προσθέστε το κιμά και συνεχίστε το σωτάρισμα έως ότου πάρει χρώμα ο κιμάς.
- Σβήστε με το κρασί και προσθέστε τα βερίκοκα κομμένα στη μέση, το αμύγδαλο, τα κουκουνάρια και τις σταφίδες.
- Αφήνετε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά προσθέτοντας λίγο ζωμό κότας.
- Προσθέστε το μαϊντανό το φασκόμηλο, το αλάτι , το πιπέρι και το ψωμί ψημένο.
- Στη συνέχεια γεμίστε τη γαλοπούλα με τη γέμιση αλατοπιπερώστε και βάλτε την να ψηθεί στο ταψί περιχύνοντας την με ελαιόλαδο χυμό πορτοκαλιού και λίγη μουστάρδα, για 2 μισή ώρες περίπου στο φούρνο.
Για την σάλτσα:
- Πάρτε το ζωμό από το ψήσιμο της γαλοπούλας, τοποθετήστε το σε ένα κατσαρολάκι, προσθέστε λίγο κρασί και αφήστε να βράσει για λίγο σε μέτρια φωτιά.
- Αν χρειαστεί προσθέστε λίγο κορν φλάουρ για να δέσει καλύτερα.
Για τη σύνθεση :
- Κόψτε την γαλοπούλα σε φέτες και σε ένα πιάτο σερβίρετε μαζί με τη γέμιση και περιχύστε με τη σάλτσα.
Καλή σας όρεξη!
Μικρά Μυστικά:
- Συνοδεύστε με βραστά ή ψητά λαχανικά είτε ακόμη με ρύζι και συκωτάκια γαλοπούλας.
- Μπορείτε να μαρινάρετε τη γαλοπούλα για 1 ώρα σε ελαιόλαδο, μουστάρδα και χυμό πορτοκαλιού.