Διαβάστε παρακάτω ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που τρώμε στην εθνική εορτή την 25 Μαρτίου!Δείτε παρακάτω πως να δημιουργήσετε ένα πεντανόστιμο μπακαλιάρο με σκορδαλιά!
[box type=”tick”]40΄ Χρόνος -6 μερίδες – Βαθμός δυσκολίας 1[/box]
ΥΛΙΚΑ
Για το κουρκούτι:
- 1000 ml. νερό σε θερμοκρασία δωματίου
- 1000 γρ. αλεύρι γ.o.x.
- 650ml μπίρα σε θερμοκρασία δωματίου
- 3φακελάκια μαγιά ξερή
- 3καλές πρέζες ζάχαρη
- 2 πρέζα αλάτι
Για το μπακαλιάρο:
- 1κιλό μπακαλιάρο φιλέτο χωρίς κόκκαλο
- 120γρ. αλεύρι γ.ο.χ. για πανάρισμα
- σπορέλαιο για τηγάνισμα
- αλάτι
- πιπέρι
Για τη σκορδαλιά:
- 10 . πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια
- 1 κ.γ. αλάτι χοντρό
- 3 σκ. σκόρδο
- 170 ml παρθένο ελαιόλαδο
- 50 ml ξίδι από λευκό κρασί
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
- Λίγο μαϊντανό
ΟΔΗΓΙΕΣ
για κουρκούτι:
- Σε ένα μπολ, ανακατεύετε με το σύρμα, το νερό, τη μπίρα, τη μαγιά και τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Αφήνετε για 20 λεπτά στην άκρη να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Στο ίδιο μπολ, ανακατεύετε με το σύρμα το αλεύρι και το αλάτι μέχρι να διαλυθούν τελείως!
- Αφήνετε , σε θερμοκρασία δωματίου, καλυμμένο με μεμβράνη, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά για περιπου 1 ώρα.
- Μόλις φτιάξετε το κουρκούτι σας,είστε έτοιμοι για τηγάνισμα!
Για το μπακαλιάρο:
- Ξ αλμυρίζετε τον μπακαλιάρο σας.
- Στραγγίζετε καλά το ψάρι ώστε να είναι στεγνό και να πιάσει καλά το κουρκούτι επάνω του.
- Κόβετε το μπακαλιάρο σε μικρές μερίδες,κ!.
- Βάζετε ένα βαθύ τηγάνι με πολύ σπορέλαιο στη φωτιά μέχρι το λάδι να ζεσταθεί καλά!
- Βάζετε 150 γρ. αλεύρι σε ένα ταψί. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε
- Το κάθε κομμάτι το βουτάτε μέσα στο ταψί με το αλεύρι και έπειτα στο κουρκούτι που έχετε φτιάξει!
- Tηγανίζετε μέχρι να χρυσαφίσουν τα κομμάτια γυρίζοντας τα αν χρειαστεί.
- Όταν τηγανίσετε τον μπακαλιάρο και γίνει τραγανός, αφαιρείτε σε ένα ταψί με απορροφητικό χαρτί.
Για τη σκορδαλιά:
- Σε μία κατσαρόλα με νερό ρίχννετε αλάτι και φέρνετε σε βρασμό.
- Προσθέτετε τις πατάτες και βράζετε για 15-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
- Σε ένα μπολ προσθέτετε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το ξίδι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και χτυπάτε καλά ώστε να διαλυθεί το σκόρδο!
- Μόλις οι πατάτες είναι έτοιμες, τις μεταφέρετε σε ένα σουρωτήρι και στραγγίζουμε καλά.
- Τις βάζετε σε ένα μπολ και πολτοποιητε τις πατάτες ελαφρά με το εργαλείο που κάνουμε πουρέ!
- Προσθέτετε στις πατάτες το μείγμα με το σκόρδο και ανακατεύεται έτσι ώστε να πάει παντου!
- Πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, μαϊντανό και ελαιόλαδο.