Διαβάστε παρακάτω πώς να δημιουργήσετε ένα παραδοσιακό και αγαπημένο σιροπιαστό γλυκό. Δείτε όλα τα μυστικά για να πετύχετε ένα τραγανό φύλλο και μια λαχταριστή γέμιση για τον μπακλαβά.
[box type=”tick”]120΄ Χρόνος – 12 μερίδες – Βαθμός δυσκολίας 2[/box]
ΥΛΙΚΑ
Για τον μπακλαβά:
- 500 γρ φύλλα Βηρρυτού
Για το βουτύρωμα:
- 150 γρ βούτυρο λιωμένο
- 150 γρ βούτυρο γάλακτος
Για τη γέμιση:
- 300 γρ καρύδια
- 200 γρ αμύγδαλα
- 2 γρ κανέλα
- 1 δόση βανίλια
Για το σιρόπι:
- 350 ml νερό
- 500 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 δόση βανίλια
- 1 γαρύφαλο
- 1 ξύλο κανέλας
- 1 φλούδα λεμονιού
ΟΔΗΓΙΕΣ
Για το μπακλαβά
- Βουτυρώνετε ένα στρόγγυλο ταψί και απλώνετε σταυρωτά τα 12 φύλλα αφού πρώτα, τα έχετε βουτυρώσει ενδιάμεσα ένα-ένα, αφήνοντας τις άκρες τους να εξέχουν από το ταψί.
Για το βουτύρωμα:
- Σε μια μπασίνα, ενσωματώνετε το βούτυρο γάλακτος με το άλλο βούτυρο.
Για την γέμιση:
- Θρυμματίζετε ελαφρά με τον πλάστη τους ξηρούς καρπούς και σε μια μπασίνα τους ανακατεύετε με την κανέλα και τη βανίλια.
Για την σύνθεση:
- Ρίχνετε μια στρώση από τσαλακωμένα φύλλα, προσθέτετε τη γέμιση και βουτυρώνετε.
- Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία για άλλη μία φορά.
- Βουτυρώνετε ένα- ένα τα φύλλα που εξέχουν και τα διπλώνετε προς την εσωτερική πλευρά του ταψιού.
- Προσθέτετε άλλα 5 φύλλα βουτυρωμένα και βάζετε τον μπακλαβά στο ψυγείο για 20 λεπτά και τον κόβετε σταυρωτά.
- Βουτυρώνετε καλά την επιφάνεια του, ραντίζετε με νερό και ψήνετε στους 150 βαθμούς για 1 μισή ώρα.
- Μόλις βγάλετε τον μπακλαβά από τον φούρνο που είναι ζεστός .
- Σιροπιάζετε με ζεστό σιρόπι για 2-3 φορές.
Καλή σας όρεξη!