Χοιρινός λαιμός braisé με πορτοκάλι και πατάτες confit σε αρωματικό ελαιόλαδο – Από τον Σεφ Βασίλη Καρανικόλα.

Ο Καστοριανός Σεφ Βασίλης Καρανικόλας δηλώνει γεννημένος μάγειρας! Με μεγάλη χαρά υπηρετεί την τέχνη της μαγειρικής και όλα όσα την απαρτίζουν.Προσπαθεί συνεχώς να εμπλουτίζει τις γνώσεις του ώστε να διαχειρίζεται σωστά τις ποιοτικές Ελληνικές πρώτες ύλες που κατά την γνώμη του αρκούν ώστε να παρουσιάζει μια υψηλού επιπέδου κουζίνα στους ανθρώπους που μαγειρεύει. Αν και ειδικεύεται στα θαλασσινά και το ψάρι καθώς εργάζεται στο πανέμορφο νησί της Σύμης θα μοιραστεί μαζί μας σαν γνήσιος Μακεδόνας μια συνταγή με χοιρινό!

Ευχαριστούμε τον Σεφ Βασίλη Καρανικόλα που σήμερα μοιράζετε τη συνταγή με εμάς και με την παρέα του jonakos.gr.

 

[box type=”tick”]Χρόνος Εκτέλεσης:200 λεπτά – 4-6 Μερίδες [/box]

ΥΛΙΚΑ

  • 1200 γρ. Χοιρινό λαιμό κομμένο σε μέτριους κύβους αφαιρώντας το περιττό λίπος
  • 4 λευκά κρεμμύδια Ζακύνθου κομμένα σε χοντρές φέτες
  • 5 πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε χοντρές ροδέλες
  • 80 γρ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. καυτερή μουστάρδα
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
  • 1 κ.γ. κάρυ
  • 1 κ.γ. φρέσκια ρίγανη
  • 6 πορτοκάλια κομμένα σε χοντρές φέτες αφαιρώντας τα κουκούτσια
  • 1200 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
    Για την γαρνιτούρα:
  • 6 μέτριες φρέσκες πατάτες
  • 6 μέτριες φρέσκες πατάτες
  • 1 ματσάκι δεντρολίβανο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • Θαλασσινό αλάτι
  • 500 γρ. ελαιόλαδο

ΟΔΗΓΙΕΣ

  1. Σε μια μικρή πλασωτέ κατσαρόλα τοποθετούμε τις πατάτες μας καλά πλυμμένες με την φλούδα τους.
  2. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα αφού έχουμε προσθέσει  500 γρ. ελαιόλαδο, μια πρέζα θαλασσινό αλάτι ,1 φύλλο δάφνης, 1 ματσάκι δεντρολίβανο και  2 σπασμένες σκελίδες σκόρδο.
  3. Και αφήνουμε στην άκρη.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 150 βαθμούς.
  5. Αλατίζουμε το χοιρινό λαιμό και σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο το σοτάρουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσει και από τις 2 πλευρές.
  6. Στη συνέχεια το μεταφέρουμε σε μια γάστρα με όλα του τα υλικά ανακατεύοντας πολύ καλά εκτός τις φέτες πορτοκάλι τις οποίες τοποθετούμε από πάνω του πριν καπακώσουμε.
  7. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για 3 ώρες.
  8. 1 μισή ώρα πριν βγάλετε το κρέας από το φούρνο προσθέστε και τη κατσαρόλα με τις πατάτες στο φούρνο και ψήστε για 1 μισή ακόμη ώρα.
  9. Αφαιρούμε τις πατάτες από το αρωματικό λάδι.
  10. Τέλος σερβίρουμε τοποθετώντας στο πιάτο μας το χοιρινό με τα καραμελωμένα πορτοκάλια λίγη από την σάλτσα του μαζί με μια πατάτα που σπάμε ελαφρώς με ένα πιρούνι πασπαλίζοντας την με θαλασσινό αλάτι.

Καλή σας όρεξη!

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*