διατροφη υγεια ζαχαρη μελι jonakos.gr

Ζάχαρη ή μέλι;

Δύο κορυφαίες γλυκαντικές ουσίες που χρησιμοποιούμε είναι η ζάχαρη και το μέλι. Ποιό από τα δύο όμως μπορούμε να επιλέγουμε στην καθημερινή μας ζωή έτσι ώστε να είναι λιγότερο επιβλαβή για την υγεία; Διαβάστε παρακάτω τις θρεπτικές αξίες της ζάχαρης και του μελιού…

“Το μέλι εμπεριέχει τις βιταμίνες τις πρωτεϊνες και τα ιχνοστοιχεία που λείπουν από τη ζάχαρη. Μέλι ή ζάχαρη λοιπόν;” Το ερώτημα αν η ζάχαρη ή το μέλι έχει μεγαλύτερη θρεπτική αξία κρατά πολλά χρόνια και μένει ακόμη αναπάντητο τόσο από τους διατροφολόγους όσο και από τους επιστήμονες. Μια κουταλιά μέλι εμπεριέχει 21 θερμίδες σε σχέση με τη λευκή ζάχαρη που περιέχει 16. Το μέλι περιέχει μικρές ποσότητες βιταμινών, C και φυλλικό οξύ και ανόργανα συστατικά, μαγνήσιο ενώ στη ζάχαρη σχεδόν απουσιάζουν οι θρεπτικές αξίες. Το μέλι και η ζάχαρη αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα γεγονός που είναι ιδαίτερα σημαντικό για τους διαβητικούς. Παρόλα αυτά το μέλι λόγω της μεγαλύτερης περιεκτικότητας σε φρουκτόζη (η οποία μεταβολίζεται και περνά στα κύτταρα με μια διαδικασία που δεν είναι απαραίτητη η ινσουλίνη) αποτελεί μία καλή πηγή γλυκαντικού για τους διαβητικούς.Επιπλέον το μέλι έχει μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση σε σχέση με τη ζάχαρη που έχει μηδενική.

Μπορεί και τα δύο γλυκαντικά να επιβαρύνουν την υγεία μας καθώς οι γλυκαντικές ουσίες στην πραγματικότητα δεν χρειάζονται στον οργανισμό μας,όμως το αρχαίο μέλι είναι αυτό που συνιστούν οι διατροφολόγοι, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής. Το μέλι προσφέρει θρεπτικές ουσίες και το γεγονός ότι είναι συνδεδεμένο με τη φύση το κάνει να έχει ένα προβάδισμα έναντι της επεξεργασμένης ζάχαρης. Ίσως να καταλήξατε και σεις πως η κατανάλωση μελιού είναι η ιδανική γλυκαντική ουσία!!

 

 

 

 

 

 

 

Βιβλιογραφία: ΚΟΣΜΟΣ της Ελληνικής Ζαχαροπλαστικής, Τεύχος 133

 

 

 

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*