Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό που σύμφωνα με εκατοντάδες μελέτες που έχουν γίνει έχει αποδεχθεί ότι είναι ιδιαίτερα ευεργετικό και ωφέλιμο για τον οργανισμό μας!Κατατάσσεται στα 20 κορυφαία τρόφιμα όσον αφορά το δείκτη ANDI (Δείκτης πυκνότητας θρεπτικών συστατικών), το οποίο μετρά την περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και θρεπτικά συστατικά σε σχέση με το θερμιδικό περιεχόμενο.Δείτε παρακάτω τα οφέλη που προσφέρει η κατανάλωσή του στην υγεία μας!
Τα οφέλη για την υγεία του μπρόκολου προέρχονται από ένα μείγμα θρεπτικών συστατικών, οργανικών ενώσεων, ανόργανων συστατικών και βιταμινών που βρίσκονται σε αυτό το λαχανικό. Αυτές περιλαμβάνουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C, βιταμίνης Κ, διαιτητικών ινών, φολικού οξέως, καλίου, σεληνίου, βιταμίνης Α, μαγγανίου, τρυπτοφάνης, βιταμίνης Β6 και φωσφόρου. Από την άποψη των μοναδικών οργανικών ενώσεων, το μπρόκολο είναι μια πλούσια πηγή φυτοσυστατικών γλυκοσινολικών, φλαβονοειδών και διαφόρων άλλων αντιοξειδωτικών ενώσεων που ενισχύουν την υγεία μας σε σημαντικό βαθμό! Ας δούμε παρακάτω που βοηθούν συγκεκριμένα στον οργανισμό μας….
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ
1. Αντικαρκινική δράση:
Έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση μπρόκολου συμβάλει στην αντιμετώπιση του καρκίνου.Το μπρόκολο περιέχει μια ουσία η οποία προσλαμβάνεται από τον ανθρώπινο οργανισμό κατά τη μάσηση και θεωρείται από τα πιo γνωστά φυσικά αμυντικά όπλα κατά του καρκίνου.
2. Αντιμετώπιση του Διαβήτη:
Ερευνητές αναφέρουν ότι το μπρόκολο περιέχει κάποιες ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της αγγειακής νόσου του διαβήτη.
3. Πεπτικό σύστημα:
Το μπρόκολο χάρη στις ουσίες που περιέχει όπως η σουλφοραφάνη βοηθούν ιδιαίτερα στη προστασία του στομάχου! Συγκεκριμένα καταπολεμά το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρου που είναι υπεύθυνο για τη πρόκληση γαστρίτιδας και πεπτικού έλκους. Ενώ επίσης μια ευεργετική ιδιότητα που διαθέτει ακόμα είναι η αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
4. Αντιοξειδωτικές ιδιότητες:
Το μπρόκολο είναι ξεχωριστό για τη τεράστια διατροφική του αξία αλλά και τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Συγκεκριμένα είναι πλούσιο σε βιταμίνη C,E,A αλλά και σε ασβέστιο β-καροτένιο και λουτεΐνη.
Τέλος κλείνοντας διαπιστώνουμε ότι το μπρόκολο είναι ένας πραγματικός θησαυρός για την υγεία μας και αξίζει να το έχουμε στη διατροφή μας!Είναι ένα λαχανικό που το βρίσκουμε εύκολα και μπορούμε με αυτό να δημιουργήσουμε γευστικές συνταγές! Μπορείτε να το καταναλώσετε ως σούπα, με ζυμαρικά αλλά και βραστό με λάδι και ξύδι.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΣΟΥΠΑ ΜΠΡΟΚΟΛΟ