Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα παίζουν σημαντικό ρόλο σε κάθε κύτταρο του σώματος. Από τις διαφημίσεις των προϊόντων καθημερινά αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό ρόλο έχει η θρεπτική αυτή ουσία.Τα λιπαρά ωμέγα 3 έχουν πάρα πολλά οφέλη στην υγεία του ανθρώπου, διαβάστε παρακάτω τα οφέλη των Ω3 και τα τρόφιμα που περιέχουν αυτή…
Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα είναι τύποι πολυακόρεστων λιπών. Το σώμα δεν μπορεί να τα παράγει μόνο του και πρέπει να λαμβάνουμε τα απαραίτητα λιπαρά οξέα μέσω των τροφίμων. Υπάρχουν δύο τύποι βασικών λιπαρών οξέων και αυτά είναι : το Αλφα λινολενικό οξύ (Ωμέγα 3) και το Λινολεϊκό οξύ (Ωμέγα 6).
ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΩΝ Ω3 ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ:
- Καταπολεμούν την κατάθλιψη ,το άγχος αλλά και τις ψυχικές διαταραχές.
- Βελτιώνουν την υγεία των ματιών.
- Βοηθούν στην αντιμετώπιση και βελτίωση καρδιαγγειακής νόσου.
- Έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιθρομβωτική δράση.
- Βελτιώνουν την αντοχή των οστών και του τένοντα, αυξάνοντας την ποσότητα του ασβεστίου στα οστά .
- Προλαμβάνουν τον διαβήτη τύπου Ι και την σκλήρυνση κατά πλάκας.
- Ένα άλλο πλεονέκτημα της λήψης λιπαρών οξέων Ωμέγα 3 είναι η ευεργετική επίδρασή της στην επούλωση τραυματισμένου ιστού.
- Βοηθούν στην υγεία του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της πρώιμης ζωής.
- Μειώνουν τα συμπτώματα της διαταραχής της ελλειματικής προσοχής στα παιδιά.
- Βοηθούν σε ένα υγιές δέρμα λαμπερό και χωρίς ρυττίδες.
ΥΨΗΛΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ Ω3 ΣΕ ΤΡΟΦΙΜΑ:
Η λήψη τους από ολόκληρα τρόφιμα, όπως η κατανάλωση λιπαρών ψαριών 2 φορές την εβδομάδα, είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη πρόσληψη ωμέγα-3.
Διαβάστε παρακάτω 5 ιδανικές τροφές για πρόσληψη Ω3 λιπαρά οξέα:
1. Σκουμπρί (4107 mg ανά μερίδα)
Το σκουμπρί είναι από τα μικρά λιπαρά ψάρια.Στις δυτικές χώρες συνήθως καπνίζονται και τρώγονται ως ολόκληρα φιλέτα στο πρωινό.Είναι εξαιρετικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ένα σκουμπρί 3,5 γρ. (100 γρ.) παρέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης B12 και σελήνιου .Επιπλέον, αυτά τα ψάρια είναι πολύ νόστιμα και δεν απαιτούν σχεδόν καθόλου προετοιμασία.
2. Σολομός (4023 mg ανά μερίδα)
Ο σολομός είναι ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στον πλανήτη.Περιέχει πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας και ποικίλες θρεπτικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων ποσοτήτων μαγνησίου, καλίου, σεληνίου και Β-βιταμινών.
4. Ρέγγα (3181 mg ανά μερίδα)
Η ρέγγα είναι μεσαίου μεγέθους ψάρι. Η καπνιστή ρέγγα είναι ένα δημοφιλές φαγητό πρωινού σε χώρες όπως η Αγγλία, όπου σερβίρεται με αυγά και ονομάζεται kippers.Ένα πρότυπο καπνιστό φιλέτο περιέχει μεγάλο ποσοστό βιταμίνης D και σελήνιου .
5. Στρείδια (565 mg ανά μερίδα)
Τα οστρακοειδή είναι από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα που μπορείτε να φάτε.Στην πραγματικότητα, τα στρείδια περιέχουν περισσότερο ψευδάργυρο από οποιοδήποτε άλλο φαγητό στον πλανήτη. Μια μερίδα 100 γραμμαρίων στρείδια (6-7 στρείδια) περιέχει μεγάλο ποσοστό ψευδάργυρου και βιταμίνης Β12.Τα στρείδια καταναλώνονται συνήθως ως ορεκτικό, σνακ ή ολόκληρο γεύμα.
Μπορείτε να πάρετε υψηλές ποσότητες ω-3 λιπών από λιπαρά ψάρια, άλγη και μερικές φυτικές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά όπως οι λιναρόσποροι, οι σπόροι chia, τα καρύδια, η σόγια το σπανάκι.Οι περισσότεροι οργανισμοί υγείας συνιστούν τουλάχιστον 250-500 mg ωμέγα-3 ημερησίως για υγιείς ενήλικες.
ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ : ΤΣΙΠΟΥΡΑ ΣΧΑΡΑΣ ΜΕ ΨΗΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΑΛΑΤΑΣ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ